Bosnian man builds a spinning home for his wife that can complete a full rotation in only 22 seconds!

In the town of Srbac, Bosnia, a 72-year-old man transformed his family home into a rotating duplex for his son, daughter-in-law, and beloved wife.

We do what we can for the ones we love. Some might surprise their partner with a romantic holiday, let a friend borrow their car, or cover the tab at a boozy brunch. In Bosnia, a 72-year-old man named Vojin Kusic built a rotating home for his wife, ljubica, following her wish for both their bedroom and living room to face the sun. Some of us do what we can, and then some.

From inside their rotating home, the couple is gently woken up by the sun over fertile grasslands in the morning. Then, come high afternoon while sitting in the living room, the Kusic’s are warmed by natural sunlight and positioned in the ideal spot to keep an eye on who’s coming to visit them. Borrowing electric motors and wheels from an old military transport vehicle, Vojin Kusic built the rotating home with his own two hands.

When Vojin built his family’s first home, he oriented it so that his and his wife’s bedroom faced the sun, but as the years went by, the Vusics realized their need to supervise the driveway from their living room. This realization gave way to their spinning house. Spinning on a 7-meter axis, at its slowest speed, Vojin’s home completes a rotation in 24 hours and at its fastest, the home can turn around in 22 seconds.

Remodeling their family home served more than the purpose of fulfilling ljubica’s wish, as Vojin transformed the home’s topmost level into a loft for his son and wife to live, while the downstairs remained reserved for the parents. While the renovation required a lot of manual labor and electrical rewiring, the rotating feature was inspired and designed all by Vojin’s natural wit.

Designer: Vojin Kusic

The bookshelf integrating seating nooks makes this renovated basement the ideal summer escape!

As a kid, you either wanna be the one with the coolest basement in school or be friends with the person who has the coolest basement. Manhattan-based architecture and design studio Eisner Design renovated a family’s basement into a private miniature theme park for their kids, complete with adult-only theme parks in the form of a wine bar. The basement in Water Mill, New York is the ideal summertime destination for kids and adults alike, equipped with everything from a wine bar to a rock climbing wall and foam pit.

Eisner Design’s renovation pads the children’s basement playscape with cushioning from the floor to the ceiling to ensure rowdy and safe play. From the bookshelf to the tree swings, the designers at Eisner envisioned kids’ imagination and brought it to life. Stenciled between cubbies and bookshelves, Eisner Design lodged cushioned seats that work as hideouts tucked away from the action for when playtime gets too tiring. One shaped into a perfect circle and the other forming the shape of a lima bean, the new seating nooks offer kids their own midday nap destination, à la mom and dad. Rooted just in front of the seating nooks, a modular, cushioned playground is stationed next to an indoor tree trunk that can be used for climbing or as a base during games of tag.

Beyond the colorful resting nooks and modular playground, the basement once again assumes its minimalist optic white color scheme and introduces the basement’s hammock tree, constructed from a steel, columnar base and cloth seated hammock beds. Then, tucked away in the basement’s corners, an upholstered low-rise wall forms the pool of a foam pit where kids can plummet into after climbing to the top of the basement’s rock climbing wall or hanging from its monkey bars.

Since basements are the spot for sleepovers, Eisner Design equipped it with PlayPlace-approved sleeping accommodations, providing netted bunk beds located next to the basement’s indoor basketball net. Of course, while the kids are playing, adults can enjoy the basement’s integrated wine bar, complete with white Caesarstone countertops where you can enjoy a beverage you couldn’t get at McDonald’s PlayPlace.

Designer: Eisner Design

A modular cushioned playground gives the newly renovated a safe place for kids to get rowdy and escape the heat of the summertime.

Integrated seated nooks provide kids with their own naptime escapes just like mom and dad.

Cushioned window seating create nooks with outdoor views throughout the basement.

A basketball net stationed next to the basement’s netted bunk beds gives the sleeping area a playful touch.

Just beyond the modular playground, a hammock tree, and foam pit bring this basement to the next level.

An integrated wine bar for mom and dad provides the adults with entertainment that McDonald’s can’t.

The rock climbing wall is stationed atop a foam pit for kids to fall into after falling either from the climbing wall or overhead monkey bars.

Google Maps updates streetview for New Orleans, reminds us the jazz plays on

Google Maps updates street view for New Orleans, shows us the jazz plays on

In many ways, Google's Streetview is a document. A snapshot in time. Usually, this amounts to pictures of a sunny clear day in downtown Localsville, but it can also be a reminder of times less bright. Since Hurricane Katrina, the city has been working hard to rebuild neighborhoods and communities, and better prepare itself for the future. Today -- via Google's Lat Long Blog -- Mayor Mitch Landrieu proudly announced that Streetview has been updated to reflect those efforts, and show New Orleans in that familiar, sunny way. Whether it's Congo Square ("the birthplace of jazz"), the city's parks, or more recent features and attractions, Landrieu proudly extends an invite to all of us to come take a look, enjoy the virtual tour, and "whet our appetite." We say put the Gumbo on.

Filed under:

Google Maps updates streetview for New Orleans, reminds us the jazz plays on originally appeared on Engadget on Thu, 16 Aug 2012 07:24:00 EDT. Please see our terms for use of feeds.

Permalink   |  sourceGoogle Lat Long Blog  | Email this | Comments